KOLIBRI BÁBSZINHÁZ

KOLIBRI BÁBSZINHÁZ

Budapest

Tervezett terület: 300 m2

Építész: Szekér Ferenc

Építés befejezése: 2000

A hely maga a történelem. Az épület 1910-es években épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján, szecessziós stílusban. 

Az épület Budapesten, a Jókai tér bal sarkában áll és kitekint az Andrássy útra, ami volt már a 1787 évektől Kőmíves út, 1877-től Sugárút, 1885-től Andrássy út, 1949-től Sztálin út, 1956-ban Magyar Ifjúság útja, 1956-tól Népköztársaság útja és 1990-től ismét Andrássy út. A lakóépület, pince, földszint, galéria, öt lakószint és tetőtér beépítéssel készült, a földszinten az Edison filmszínház számára kialakított terekkel és galériával, utcai bejárattal. 

Az Edison filmszínház után a viharos múltú UHU mulató működött itt, majd rövid ideig Pelikán név alatt a megszűnt Apolló Kabaré gárdája lépett föl színpadán. Azután 1927 szeptember 16-án kinyitotta kapuit a Komédia Kabaré, amely később Komédia Orfeum néven kabaré-varieté műsorokat játszott és működött 1944-ig. 

Ebben az időben fellépek itt többek között olyan színész fejedelmek, mint Salamon Béla, Rózsahegyi Kálmán, Rátkai Márton. A világháború befejezése után az Állami Bábszínház egyik helyisége, jelenleg a Kolibri Bábszínház otthona.
A Kolibri Színház felújítási terveinek elkészítésekor különleges kirándulást tettünk. Mikor a megbízást megkapta irodánk, azt gondoltuk - a hely szellemének megfelelően – hogy társművészetekkel szorosan együttműködve alakítunk újszerű tereket. 

A homlokzat felújításra tett javaslat és belső funkcionális alaprajzi átalakítások után így jött létre a festett előtér, melyet a Képzőművészeti Főiskola fiatal hallgatói készítettek, valamint a nézőtér oldalfalait borító, padlószőnyegből készített montázskép, mely a színház művészei, díszlet- és jelmeztervezői álmodtak és valósítottak meg.
Erre sajnos nincs lehetőség.
hu_HUHungarian